Nilgiri Frost Tea – zbiór 2020

Pojawienie się tej herbaty na rynku oznacza rozpoczęcie sezonu herbacianego w danym roku. To wyjątkowy specjał wśród czarnych, klasycznych herbat.
To jedna z tych rzadkich herbat, która natychmiast wprawia nas w dobry nastrój! Swoim charakterem przybliża nas do pojawiających się w kwietniu zbiorów z Darjeeling.
Produkcja tej herbaty trwa jedynie około 10-15 dni, a zbiór odbywa się zwykle w drugiej połowie stycznia oraz w pierwszym tygodniu lutego każdego roku.


Herbata zbierana jest w bardzo wyselekcjonowany sposób w jasne i słoneczne dni w sąsiedztwie zimnych i mroźnych warunków nocnych – dzięki czemu gromadzi olejki zapachowe wewnątrz liści.
Według indyjskiego stowarzyszenia zajmującego się herbatą herbata z Nilgiri stanowi około 10% całkowitej produkcji herbaty w Indiach.
Nilgiri to pasmo górskie położone u zbiegu stanów Tamil Nadu, Karnataka i Kerala w południowych Indiach. Nazwa Nilgiri w przetłumaczeniu oznacza dosłownie: „Niebieskie Góry”. Nazwa ‚Frost Tea‚ pochodzi od angielskiego słowa „frost”, oznaczającego mróz.

Świeży liść herbaciany zbierany jest na plantacji Parkside w ogrodzie Gardenside, na której uprawia się wysokiej jakości kultywar typu chińskiego Camellia Sinensis Sinensis – popularny w Nilgiri.

Ta odmiana drzewek herbacianych, której liście wzrastają nawet przy nieco mroźnej pogodzie. To wyjątkowa herbata, na którą składają się zarówno zielone listki jak i ciemnobrązowe skręcone liście.
Pomarańczowo-złoty napar charakteryzuje się wyrazistą i wyjątkową mieszanką wiosennej świeżości o owocowej, morelowej nucie. W smaku można odkryć miód kwiatowy z delikatną nutą pomarańczy.

Polecamy zaparzanie wg receptury: 6 czubatych łyżeczek (10g) na 1000ml, 85°C, 2 min.