Czy wiesz, że na Ziemi rozpoznano i opisano około pół miliona roślin, a w opracowanym na zlecenie ONZ spisie roślin uznawanych za lecznicze znajduje się 35 000 pozycji? W Polsce w stanie naturalnym rośnie około 2200 gatunków, z tego tylko około setki jest wykorzystywanych przez przemysł farmaceutyczny i oficjalną fitoterapię (fitoterapia to naturalna metoda leczenia różnych schorzeń ziołami). Europejska Agencja Leków (EMA) utworzyła specjalną komisję zajmującą się ziołami, a nad Wisłą mamy chociażby takie ciała jak Parlamentarny Zespół ds. polskiego zielarstwa, który rekomenduje używanie ziół. Temat jest więc jak najbardziej aktualny i istotny społecznie.
Do stosowania ziół na co dzień nie trzeba ostatnio nikogo specjalnie przekonywać. Ich zalety są powszechnie znane, a oferta ziół jednorodnych i mieszanek funkcjonalnych jest szeroko dostępna. Mówi się, że pomimo tego, że jemy zbyt dużo i tak jesteśmy niedożywieni, ponieważ nie dostarczamy organizmowi właściwych składników. Właśnie dlatego każdemu z nas zdecydowanie przydałoby się naturalne uzupełnienie diety. Ale uwaga – nieprawidłowe stosowanie może być szkodliwe, dlatego przedstawiamy też kilka informacji na ten temat.
Zalecenia
Stosując zioła, należy pamiętać o tym że nie są one obojętne dla dla naszego organizmu, dlatego jeśli cierpimy na poważne schorzenia zawsze konsultujmy się z lekarzem. Należy stosować się do też do wszelkich zaleceń w przyjmowaniu ziół. Istotna jest tu w równej mierze ilość, jak i czas zażywania: przed, w trakcie czy po posiłku, przed snem etc.
Jeżeli nie ma innych zaleceń możemy przyjąć, że:
-zioła pobudzające apetyt i trawienie przyjmujemy przed jedzeniem,
– zioła silnie działające na przewód pokarmowy po posiłku,
– zioła wykrztuśne między posiłkami.
Należy pamiętać o tym, żeby zbierać rośliny z miejsc niezanieczyszczonych, z dala od pól gdzie stosuje się opryski, fabryk, ruchliwych dróg. Naparów i odwarów nie należy pić zbyt gorących czy zbyt zimnych, tylko ciepłe w zalecanych proporcjach. Ziół raczej nie słodzimy. Nie zostawiamy raz zaparzonych ziół na drugi dzień do ponownego zaparzania.
Sposoby przygotowywania
NAPAR – ustaloną ilość surowca lub mieszanki surowców (najczęściej 1 łyżka na 250 ml), zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem ok. 15-30 min delikatnie ogrzewając i nie dopuszczając do wrzenia, przecedzamy i na świeżo wypijamy. Nie parzymy ponownie, nie gotujemy. Ten sposób jest stosowany w przypadku delikatnych ziół zawierających olejki eteryczne.
ODWAR – sporządzany z ziół które zawierają garbniki i inne związki trwalsze niż olejki eteryczne, z części roślin twardszych, takich jak korzenie, kory. Porcję surowca zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do 30 min. Cedzimy i pijemy w zaleconych dawkach.
WYCIĄG ZIMNY (macerat) – zioła, np. nasiona lnu lub korzeń prawoślazu zalewamy przegotowaną w temp. pokojowej wodą, odstawiamy na 30 min często mieszając, cedzimy przez gęste sito i stosujemy.
NALEWKI (tinctura) – zioła odpowiednio rozdrobnione zalewamy wódką lub spirytusem, pozostawiamy do naciągnięcia. Cedzimy i stosujemy najczęściej w postaci kropel na wodzie lub cukrze.
SOKI – przygotowujemy najczęściej z owoców, tłocząc na zimno, można rozcieńczać wodą. Można również przygotować sok z liści np.: pokrzywy lub kapusty.
SYROPY – sporządza się najczęściej z owoców zasypując cukrem, ale też można sporządzić z płatków kwiatów.
OCTY – wyciągi z surowców roślinnych sporządzonych przy użyciu wodnych roztworów kwasu octowego np. ocet jabłkowy, malinowy.
Mieszanki ziół nie muszą mieć odpychającego, gorzkiego smaku, to jest dowiedzione! Nie chodzi przecież o to, żeby męczyć się przez kilka dni i porzucić „kurację”. A propos, po trzech miesiącach picia ziół zaleca się przerwę, ale o długość stosowania najlepiej zapytać lekarza.
Moją ostatnio ulubioną receptą na odchudzanie jest naprawdę przyjemna w smaku kompozycja zawierająca : liść maliny, liść pokrzywy, korzeń mniszka pospolitego, dzika róża, liść brzozy białej, guarana, kwiat czarnego bzu, kwiaty róży i nagietka. To jedynie przykład, ponieważ składów mieszanek może być nieskończona ilość i warto eksperymentować. Jeśli będziemy pamiętać o zalecaniach i znajdziemy skład, który jest odpowiedni dla nas, powodzenie gwarantowane!