Zasada 4M dla home baristy?

Skoro barista to osoba zajmująca się profesjonalnym przygotowywaniem kawy, to jeśli przygotowujemy kawę dla siebie i swoich bliskich, ale chcemy robić to jak najlepiej możemy chyba nazwać się home baristą (nikt nam tego jeszcze chyba nie zabrania 😊). W końcu barista to po trosze zawód, a po trosze pasja, a pasja w kuchni jest zawsze mile widziana.

Aby cały czas pamiętać o tym co w przygotowaniu małej czarnej jest najważniejsze Włosi stworzyli zasadę 4M, którą z powodzeniem możemy ją też troszkę zmodyfikować na domowy użytek. O co chodzi w zasadzie 4M? To 4 elementy (z włoskiego Miscela, Macinacaffè, Macchina, Mano), które składają się na przygotowanie perfekcyjnego espresso, choć może to być równie dobrze doskonała kawa z kawiarki, dripa, chemexu, aeropressu lub dowolnego innego utensylium.

1 M – Miscela: Ziarna kawy

Nawet najlepiej zaparzona kawa złej jakości nadal będzie smakowała jak kawa złej jakości, dlatego dobre ziarna (najlepiej kawa specialty lub kawa oznaczona jako mikrolot) to absolutna podstawa. Warto znaleźć dobre źródło i być świadomym tego, że kawa najlepiej smakuje do około 2 miesięcy po wypaleniu, dlatego tak ważne jest uważne sprawdzanie jej na etykiecie. Swoją drogą kawa dobrej jakości zwykle ma na etykiecie naprawdę dużo informacji: kraj i region zbiorów, wysokość uprawy, charakterystykę smaku, metodę obróbki, informacje na temat zdobytych nagród i certyfikatów.

2 M – Macinacaffè: Młynek

Mielenie kawy (najlepiej od razu przed zaparzaniem) to drugi kluczowy element – warto zaopatrzyć się w młynek żarnowy i ustawić go tak, żeby grubość mielenia była odpowiednia do wybranej przez nas metody zaparzania. Przykładowo do tygielka lub espresso mielimy najdrobniej, grubiej do dripa, jeszcze grubiej do chemexu. Warto poeksperymentować z grubością mielenia, ponieważ od niego naprawdę wiele zależy.

3 M – Macchina: Odpowiednie Narzędzie

Wybór odpowiedniego akcesorium do kawy to kolejny temat, o którym rozpisują się kawowe portale i fora dla baristów. W tym miejscu powiedzmy, że narzędzie, które wybierzemy powinno być dopasowane do potrzeb, na przykład jeśli lubimy dużą ilość naparu, ponieważ mamy to szczęście, że nie pijemy kawy sami, warto wybrać (widoczny na zdjęciu powyżej) chemex. Dbajmy też o czystość naszego urządzenia i kontrolujmy zapas filtrów do niego dedykowanych.

4 M – Mano: Ręka Baristy 😉

Na koniec to, co chyba najistotniejsze, czyli ręka baristy, a więc znajomość tematu zaparzania, doświadczenie i stosowanie się do prawideł kawowej sztuki. Podobno zaparzanie się nie uda jeśli nie włożymy do tej pracy serca, ale to już na pewno sprawdzicie sami!